به گزارش خبرگزاری آنا، پژوهشگران دانشگاه بارسلونا دریافتند مادهای که توسط نوعی باکتری مفید ساخته میشود، میتواند فرآیند بازسازی بافتهای گیاهی را تقویت کند. این یافتهها که در نشریه Science Advances منتشر شده است، نشان میدهد که سلولز باکتریایی میتواند یک ابزار جدید برای حفاظت از گیاهان باشد.
نوریا اس. کول (Núria S. Coll) سرپرست این پژوهش میگوید: «این کشف نشان میدهد که میتوان با استفاده از مواد طبیعی، گیاهان را در برابر آسیبها مقاومتر کرد و فرآیند ترمیم آنها را بهبود بخشید.»
این یافتهها میتوانند در کشاورزی، باغبانی و حتی زیستفناوری گیاهی کاربرد داشته باشند. مثلاً میتوان از این ماده برای کمک به گیاهانی که در برابر خشکسالی یا آفات آسیب دیدهاند، استفاده کرد. در این پژوهش، دانشمندان روی برگهای دو گیاه نیکوتیانا بنتامیانا (Nicotiana benthamiana) و آرابیدوپسیس (Arabidopsis thaliana) برشهایی ایجاد کردند. سپس برخی از زخمها را با سلولز باکتریایی پوشاندند و برخی دیگر را بدون پوشش رها کردند.
بعد از یک هفته نتایج شگفتانگیز بود.۸۰٪ از جراحاتی که با سلولز باکتریایی پوشانده شده بودند، بهطور کامل ترمیم یافتند، در مقابل، فقط ۲۰٪ از زخمهای بدون پوشش مزبور ترمیم شده بودند. دانشمندان دریافتند که این ماده به دلیل ویژگیهای خاص خود باعث فعال شدن هورمونهای گیاهی مانند سیتوکینین (Cytokinin) میشود که نقش مهمی در رشد و بازسازی سلولهای گیاهی دارد. همچنین سلولز باکتریایی باعث میشود که گیاه سلولهای جدید تولید کند.
پیش از این دانشمندان میدانستند که گیاهان توانایی بازسازی دارند، اما این فرآیند معمولاً فقط در سلولهای مریستمی که شبیه به سلولهای بنیادی در انسان هستند، اتفاق میافتاد. اما حالا مشخص شده که با کمک سلولز باکتریایی، حتی سلولهای معمولی هم میتوانند به بازسازی بافتهای آسیبدیده کمک کنند. دانشمندان کشف کردهاند که سلولز باکتریایی میتواند به گیاهان کمک کند تا زخمهای خود را سریعتر و بهتر ترمیم کنند. این ماده با فعالسازی هورمونهای رشد و سیستمهای دفاعی گیاه، بازسازی را تسریع میکند. این کشف میتواند در آینده به بهبود سلامت گیاهان و کشاورزی پایدار کمک کند.
انتهای پیام/